Tapetul se află de multe secole în viețile și casele noastre, a trecut prin multe culturi, a fost alcătuit din diverse materiale și prin multe metode tehnologice pentru că azi să vină în fața noastră cu milioane de modele din care să alegi.
Motive pentru care vrei un tapet în casa ta:
- Vrei un finisaj care să ofere încăperii un aspect luxos sau cald.
- Vrei ceva care să iți întregească camera.
- Consideri că o simplă vopsea nu o să fie suficientă pentru un efect WOW.
- Vrei un finisaj care să iți reprezinte personalitatea.
- Vrei să păcălești ochiul, făcând-ul să creadă că încăperea este mai mare, mai luminoasă, mai primitoare.
Motivele pot fi multiple, însă un lucru este clar, tapetul este acel truc care face dintr-un simplu perete un portal către o lume a imaginației. Îi oferă profunzime, atitudine, căldură și ritm.
Și întrebarea care se naște: și cum îl aleg pe cel potrivit?
Cum alegem tapetul în funcție de cameră?
Mai întăi câteva “reguli” generale care te va salva de la a alege tapetul nepotrivit:
- Pentru spațiile mici este bine să alegi un tapet în culori cât mai deschise sau neutre. Poate un model nu foarte încărcat, cu linii orizontale care să mărească optic camera sau verticale pentru o camera mai înaltă.
- Tapetul în culori închise și cu model încărcat este potrivit în încăperi cu mobilier de culori deschise, care să creeze un contrast. Totodată este bine ca încăperea să aibă câteva surse de lumină naturală sau artificială și/sau oglinzi care să ofere profunzime încăperii.
Acest tip de tapet nu este cel mai recomandat pentru spațiile mici, tocmai pentru că îl vă micșora mai mult.
- Pentru că am menționat importanța luminii, pe lângă cea a spațiului, este bine să ne raportam la cantitatea de lumină de care dispunem. Astfel dacă ai o încăpere generoasă, cu multe surse de lumină poți folosi orice tip, model, culoare pentru tapet.
- Stilul camerei. Puțin probabil ca un tapet cu motive geometrice să se potrivească într-o abordare clasică. De aceea este sănătos să ne raportăm și la ce tip de amenajare am abordat, la mobilier și decorațiuni. Mai jos vei găsi inspirație în funcție de stilul amenajării camerei tale.
- Cu puțină imaginație și DIY poți folosi tapetul și ca să recondiționezi pardoseala veche. Astfel nu vă mai fi nevoie să scoți gresia sau parchetul din cameră.
Zona de zi (Living si dining)
În funcție de stilul abordat în amenajare aici ai cea mai mare libertate de creație și o gamă extinsă din care să alegi. Poți opta pentru: un tapet uni, embosat pentru un plus de profunzime. Floral dacă vrei ca elementele vegetale să restabilească liniștea. Geometrice sau în forma unui pattern foarte colorat, dacă personalitatea ta este una pe măsură.
Bucătărie
În funcție de stil și de spațiul rămas în urma mobilării, tapetul recomandat pentru bucătarii poate fi uni, cu modele geometrice sau vegetale. Recomandăm să folosești culori precum roșu, portocaliu chiar și verde pentru că stimulează digestia.
Ca și la baie putem aborda un model de piatră sau care să imite ceramica. Dacă alegi să pui tapet doar în colțul cu masa, atunci asigură-te că se potrivește cu restul mobilierului și finisajelor.
Poți folosi cu încredere orice tip de tapet și în zona dintre corpurile inferioare și cele superioare, dacă plasezi în fața acestuia sticlă securizată clară.
Dormitor
Intrăm în zona de liniște și armonie, asta înseamnă că dormitorul poate primi tapet în culori liniștitoare și neutre. Recomandăm nuanțe de alb, bej, grej, gri, albastru, verde pal, roz pal, lila, poate chiar și negru.
Modele cu motive geometrice, vegetale, abstracte sau care ne duc cu gândul la văzduh. Încearcă să eviți culori puternice, care energizează precum galbenul, verdele sau cel mai puternic, roșu.
Camera copilului
Aici este locul unde joaca deține controlul. O lumea în care imaginația trebuie stimulată și în funcție de personalitatea copilului și povestea pe care amenajarea camerei o spune să se reflecte și pe tapet.
Pentru bebeluși și copii până în 5 ani poți alege modele cu animaluțe, junglă, norișori sau să păstrezi o abordare cât mai simplă. Alege un model uni în culori blânde precum: bej, alb, gri deschis, bleu, turcoaz, galben pal, roz pal, verde patel, lila, etc.
De la vârsta la care copilul începe să manifeste preferințe, fie în materie de hobby-uri sau personaje din povești, poți să introduci aceste elemente și pe tapet. Dacă această alegere este pentru o perioadă de timp prea scurtă poți rămâne într-o zona “safe”, uni sau cu motive geometrice, grafice.
Băi
Pe lângă cele menționate și pentru living, adaugăm aici și tapetul cu apect de piatră naturală sau cu motive acvatice. Atenție aici însă în a-l păstra classy și nu kitsch.
Important este să folosești un tapet din vinil sau lavabil pentru baile de serviciu sau fibră de sticlă pentru baia cu duș sau cadă astfel încât să transformi baia ta în baia visurilor tale.
Concluzie
- În următorul articol iți vom arăta și cum să îl alegi în funcție de material și cum se montează. Dacă ai întrebări referitoare la orice model de tapet, nu ezita să ne scrii.
Surse: https://www.cannibalnyc.com/, https://www.muralswallpaper.com/, https://camillestyles.com/, https://houseandhome.com/, https://thinknoirwallpaper.com/, https://xtdeco.ro/, https://www.wallanddeco.com/en-us/, https://www.miaki.ro/
Lasă un Review