Stilul shabby chic

Originar din Marea Britanie a anilor ’80 acest stil a fost generat de clasa de mijloc care dorea sa reproducă în căminele lor atmosfera boemă și elitistă a marilor case de vacanță ale celor mai înstăriți.
Îndrăgind confortul și sentimentul de vacanță aceștia au preluat mobilierul vintage, rămas de la generațiile anterioare, elementele florale, culorile deschise și romantice ale caselor din mediul rural.


Spațiu și forme

Spațiul este de cele mai multe ori un fost hambar sau o casă de lemn sau cărămizi, cu grinzi aparente si cu elemente de decor rustic ca lambriuri, grinzi de lemn aparente, ancadramente și glasvanduri din lemn masiv, etc.


Luminos și primitor, acesta este backgroundul ideal pentru a evoca un stil atât de romantic și floral precum este cel shabby chic.


Culori

Cu un fundal neutru, de cele mai multe ori in nuanțe de alb, off white sau un gri foarte deschis se conturează mobilierul în culori palide, antichizate. Tot neutră rămâne și pardoseala din lemn fie cu un aspect învechit fie din lemn masiv, nefinisat.


Texturi

Texturile ajută în crearea atmosferei cozy atât de preferată de fanii stilului. Acest efect îl obții prin alăturarea a cât mai multe materiale naturale, ca bumbacul, inul, stofa în culori cât mai deschise, iar pentru un plus de accent acestea pot avea printuri florale atâta timp cât păstrează între ele, elemente comune (culoare, formă, scară).


Mobilier

Cu personalitate și un trecut, piesele de mobilier caracteristice acestui stil care țin mai mult de partea shabby vor domina atmosfera generală și trebuie să fie extra confortabile dacă vrem să obținem efectul maxim.


Mobilierul musai să fie vintage (aduce un plus de caracter dacă contrubui cu piese originale) sau să arate cât mai folosit dacă nu te încântă ideea că altcineva l-a avut înaintea ta. Majoritatea pieselor sunt din lemn masiv, natural sau vopsit, cu forme rotunjite, bogat în ornamente, cu picioare vizibile sau cu structură din lemn dar tapițat în culori deschise și neutre. Ca accent se poate folosi din loc în loc mobilier cu print sau colorat care să spargă nota all white a încăperii.


Decoratiuni & accente

Șemineu, candelabru, perdele înflorate și decorațiuni vintage. Acestea sunt elementele pe care atunci când le adaugi la final devin cireașa de pe tortul shabby dar chic.

Amenajări în stilul shabby chic