Stilul modern

Putem să-l caracterizăm ca pe un stil emancipat, care ține pasul cu timpurile, care se pliază pe nevoile omului modern, tehnologie, defectele dar și calitățile unui spațiu.


Stilul modern în designul de interior constă în multe iterații diferite, ceea ce îl face un pic mai complex în definire. Într-o notă foarte simplă acesta se referă la reflectarea mișcărilor din artă modernă în interiorul unei case.


Având rădăcinile în arhitectură și designul scandinav și german, conceptul de stil modern nu este deloc complicat sau aglomerat. Mobilierul și decorul se concentrează pe utilizarea de materiale neutre și culoriin tonuri pământii, eliminând în același timp detaliile inutile. Accentul este pus pe utilizarea culorilor monocromatice și a materialelor fără modele în cadrul unor încăperile albe și simplu amenajate.


Spațiu și forme

Linia se găsește în detaliile arhitecturale, utilizarea blocurilor de culori îndrăznețe, tavanele înalte, ferestrele goale și formele geometrice în artă și sculptură pereților. “Form always follows function” este fundamentul care ghidează acest stil și face referire la importanța funcțiunii care primează în fața formei, mai pe scurt este mai important scopul decât aspectul.


Culori

La fel ca și la stilul contemporan, cel modern are ca bază culorile neutre, negrul și albul la care se adaugă in mix, culori în nuanțe pământii sau contrastante (culori primare), în funcție de efectul dorit. Poți crea un interior foarte elegant doar din nuante de alb, negru si maroniu.


Texturi

Acestea se echilibrează prin alăturarea de texturi soft (catifea, bumbac, piele,sticlă) cu cele mai dure (beton, lemn neprelucrat, metal). Acest stil se folosește de ce este mai bun din ambele lumi, ajutându-te să concepi un interior echilibrat, în care să pui în valoare materialele prin acest joc de soft și hard.


Mobilier

Mobilierul urmează și el principiile de funcționalitate în detrimentul aspectului. Nu ne referim că sunt mai puțîn atrăgătoare, ci doar că ele trebuie să aibă un rol bine definit, să fie amplasate în puncte cheie în spațiu și să servească unui scop. Ce face o piesă de mobilier să fie modernă? Liniile simple, fără ornamente, materialele naturale (lemn natur, sticlă, piele, metal) și formă sculpturală.


Decoratiuni & accente

Pentru că este un stil curat, este esențial că toate decorațiunile să fie cu cât mai puține ornamente, să fie foarte atent alese, iar includerea plantelor este binevenită atâta timp cât ghivecele sunt cât mai simple, încât să nu iasă ele în evidență și nu plantele.