Cât costă și ce presupune să-ți mobilezi bucătăria de la IKEA? studiu de caz

Vrei o bucătărie modernă sau poate una tradițională, să fii consiliat de profesioniști, să fie accesibilă ca preț și livrată într-un timp scurt?

Cu siguranță ai luat în calcul opțiunea de a-ți face bucătăria la IKEA având în vedere că au modele care se pliază pe multe stiluri…de viață, prețuri convenabile și îți inspiră încredere per total.

Le poți vedea în magazine, le poți customiza cu mânere de toate dimensiunele și tipurile, sau poate doar cu push to open. Le poți optimiza interioarele cu ajutorul organizatoarelor și sistemelor iar lista continuă.

În stânga vedem bucătăria Simonei ce a dorit un model tradițional care împreună cu faianța și elementele de decor de culoare galbenă inspiră o atmosferă cosy, prietenoasă și relaxantă pentru ea și familia ei.


Cum și-a amenajat Simona bucătăria?


Vrem să-ți prezentăm cazul Simonei care ne-a povestit cum în câțiva pași simpli și-a realizat bucătăria dorită de la IKEA. Modelul ales a fost BODBYN cu sistem METOD la prețul de 11.000 lei. Bucătăria ei are dimensiunile următoare: 3,56 m cu 2,32m. În acest preț nu sunt incluse elecrocasnicele, blatul și nici montajul lor.

Stilul acesteia se potrivește celor care iubesc amenajările de tipul country, tradiționale, care duc cu gândul la casele din Toscana.

Culorile în care o găsești sunt alb sau gri cea din urmă este și mai ușor de întreținut.

Materialul frontului este din MDF vopsit cu vopsea pe bază de acril și vopsea poliesterică, care la final va avea un aspect plăcut și mat.

Sistemul care se potrivește pentru acest tip de bucătărie este METOD pentru care Ikea îți oferă o garanție de până la 25 de ani.

Mânerele se aleg fie din gama celor de la IKEA, fie separat. Iată și cele mai populare exemple de mânere de la IKEA pentru acest model de fronturi. Simona a ales pentru bucătăria ei, mânere de inox, VINNA.

Pe site-ul IKEA poți vedea și câteva exemple prin care o poți customiza în funcție de dorințele și stilul amenajării bucătăriei:

  • Poți opta pentru fronturi cu sticlă și poți ilumina și interiorul dulapurilor. Asigură-te doar că ai o priză alocată pentru spoturi sau banda LED.
  • Elemente de interior ce te vor ajuta să te organizezi mai bine: organizatoare detașabile, sertare extensibile și sertare în sertare.

Cei 5 pași pe care i-a parcurs Simona în achiziționarea mobilierului

După ce te-ai decis asupra modelului, în cazul nostru BODBYN, hai să vedem care sunt cei 5 pași prin care vei trece până când te poți bucura de bucătăria ta, IKEA.

1. Masurarea spațiului

Poți alege să o măsori singur/a sau să chemi un reprezentant IKEA să vină să ia măsurătorile exacte și să facă fotografii spațiului bucătăriei (inclusiv țevi, grinzi, ferestra, scafă etc). Cost 100 lei, suma care va fi restituită dacă și executați mobilierului cu ei.

2. Planificarea

Urmează planificarea pe care o programezi în magazin sau online și unde are loc detalierea fiecărui corp, alegerea fronturilor, a mânerelor, soluții de depozitare, etc.

Atenție! Indiferent dacă este fizic, în magazin sau online costul de 100 lei va fi același pentru acest serviciu de planificare.

Poate nu dorești să plătești acest serviciu. In acest caz Ikea are pentru tine un soft online și gratuit numit Kitchen Planner în care iți poți modela atât spațiul bucătăriei dar și al mobilierului standard IKEA.

3. Plata

Următorul pas este ca după ce te-ai hotărât să execuți mobilierul la Ikea, să faci plata și să stabiliți ziua în care dorești montajul acesteia.

Atenție! Nu este valabilă opțiunea montajului în weekend iar timpul de așteptare poate să difere în funcție de cât de aglomerați sunt în preluarea comenzilor.

4. Livrarea

Livrarea zecilor de pachete care îți va invada căminul. În cazul Simonei, aceștia au venit cu două zile înainte de data programată pentru montaj, dar se poate întâmplă să dureze mai mult.

Atenție! Acest serviciu a costat-o pe Simona 130 lei iar pachetele i-au fost aduse până în casă. Prețul poate să difere în funcție de distanță și cantitate!

5. Montajul

Și ultimul pas este montajul efectiv. Doi montatori au venit la ora 09:00 și au stat până la ora 17:30, timp de două zile consecutive.

Atenție! Durata montajului mobilei diferă în funcție de complexitatea ei și de dimensiuni.

Iar prețul se estimează în funcție de complexitatea bucătăriei și poate fi mică (120 lei/ml) sau complexă (190lei/ml) ambele includ montarea plitei și a chiuvetei pe blat dar nu și a electrocasnicelor.

* Numărul de metri liniari este alcătuit din suma metrilor liniari ai corpurilor de bază plus suma metrilor liniari ai corpurilor suspendate.

**Pretul pentru montarea electrocasnicelor si a sistemului de iluminat integrat in mobilier, toate marca IKEA costa 449 lei.

***Orice corp care necesită debitări (la țeava de gaz, de apa, grinde etc) se va realiza fără cost suplimentar doar vei pierde garanția acelor cadre. Cum este exemplul corpurilor din fața caloriferului pentru care Simona a pierdut garanția.

Alte aspecte pe care le menționăm în speranța că te vor ajuta să gestionezi întreg procesul și să știi la ce să te aștepți când comanzi o bucătărie de la Ikea:

  1. Măsurătorile și montajul sunt executate de firma Pro Natur, colaboratori ai Ikea Romania care are, în funcție de situație sunt șanse egale să ai parte de o experiență pozitivă sau una sub așteptări. În cazul Simonei a fost una fericită, însă recenziile acestora pe Google pot lăsa de dorit.
  2. Dacă nu ești din București, poți în continuare să comanzi o bucătărie de la Ikea. Customizarea se face online iar măsurătorile și montajul vor fi realizate de colaboratori Ikea din regiunea din care ești. La fel, prețul măsurătorilor se vor deconta dacă o vei și realiza la ei.
  3. Dezasamblarea bucătăriei vechi nu este inclusă în serviciul de Asamblare și Instalare Simplă.
  4. Dacă nu vrei să plătești și montajul bucătăriei, IKEA iți pune la dispoziție tutoriale sub forma de video-uri care să te ajute în acest proces.
  5. Electrocasnicele IKEA sunt fabricate de Whirlpool și Electrolux și au o garanție de 5 ani.
  6. Pentru planificarea la domiciliu, costul este de 299 lei, iar contravaloarea acestui serviciu nu va fi returnată.

Concluzie

  • Sperăm să te fi ajutat informațiile din articolul nostru și povestea Simonei iar dacă ai și tu o experiență pe care vrei să o împărtășești cu noi legată de achiziționarea mobilierului de la IKEA de care ești mândru/a, scrie-ne în comentarii sau la contact!

Surse: https://www.ikea.com/ro/ro/, Simona Popescu