Stilul contemporan

Contemporan înseamnă în primul rând “care trăiește, se petrece în zilele noastre”, deci se referă la momentul prezent, ceea ce înseamnă că acest stil se referă la tendințele actuale de design dar în același timp omagiază și trecutul. Încă de la “nașterea” sa, în anii ’70, a fost cu adevărat statement, în special pentru că împrumută elemente din mai multe alte stiluri de design.


În stilul contemporan vei vedea elemente moderne, împreună cu note tradiționale inspirate din Art-Deco și cu elemente de design futuristic. Acesta evoluează în mod constant, căpătând noi forme și semnificații odată cu schimbările sociale, trenduri și dorințele fiecăruia.


Spre deosebire de alte stiluri care sunt de obicei dedicate unui anume ere, societăți și spirit, stilul contemporan se referă la elementele care capătă tracțiune astăzi. Când privești stilurile de design interior contemporane de astăzi, vei observă palete neutre, linii curbe și un minimalism proeminent.


Putea să-l caracterizăm ca pe un stil emancipat, care ține pasul cu timpurile, care se pliază pe nevoile omului modern, tehnologie, defectele dar și calitățile unui spațiu.


Spațiu și forme

Spațiul într-o amenajare contemporană este de cele mai multe ori open space, linear, luminos cu tavane înalte, ferestre simple și cu inserții de artă și sculptură.


Less is more, o regulă de baza pentru cei care îndrăgesc acest stil. Fiecare piesă iese în evidență că fiind individuală și unică.


Culori

Culorile neutre, negrul și albul sunt principalele culori în interiorul stilului contemporan. Cu pereții vopsiți într-o bază neutră, ai un fundal minunat pentru accesorii colorate si îndrăznețe. Dacă pereții și ferestrele sunt vopsite în pastel, tocurile trebuie să fie neutre.


Dacă un perete are o culoare vie, îndrăzneață, neutrele ar trebui utilizate oriunde altundeva si tot asa. Este un joc placut si echilibrat in care fiecare culoare isi stie rolul.


Texturi

Mai puțin este mai mult! Canapele, scaunele și otomanele au adesea picioarele expuse. Paturile și scaunele omit de obicei fuste, tocuri, franjuri sau ciucuri. Nu folosiți volane, detalii excesive, franjuri sau imprimeuri florale. Trebuie să renunți la drăguț și mic și să te axezi pe lucruri de baza împreună cu elemente îndrăznețe, vioaie și structurale.


Mobilier

Piesele de mobilier ar trebui să indraznete ca forma/volum/culoare, dar, în același timp, să fie simple și neîncărcate, fără curbe sau decoratiuni. Tine minte: formele geometrice liniare, curate sunt esențiale!


Decorațiuni & accente

În încăperile contemporane, plantele și florile ar trebui să fie mari și dramatice în vaze/ghivece simple. Dacă spațiul permite, așezați lumini focalizate în jurul unei plante mari care este așezată pe podea. Păstrați aranjamentele cât mai îngrijite și minimale!