Apartament luminos, cu beton aparent și mult lemn pentru o familie și o pisică

Spațiul este un lux greu de atins în special atunci când trăiești într-un apartament, în oraș. Cum poți crea acea senzație de mai mult spațiu prin formă și materialitate?

Destinat unei familii cu doi copii și o pisică acest apartament parizian se află pe 2 nivele și a fost în intregrime renovat pentru a acomoda noii săi locuitori.

152 mp sună ca o suprafață generoasă, însă pentru patru membri și o felină, aceștia se restrâng considerabil. De aceea arhitecții de la Sabo au vrut să redea apartamentului un suflu ” airy, bright, and, most importantly, humble” (aerisit, luminos și umil).


Un open plan în zona de zi

Conceptul de plan deschis (open plan) este foarte folosit în spațiile moderne însă de multe ori nu are suficienți metri pătrați încât să armonizeze diversele funcțiuni (living/dining/birou/bucătărie,etc) pe care le cuprinde.

Nu este și cazul exemplului de față. Acestea două sunt ușor divizate vizual prin tratamentul tavanului și pardoselii. Zona de bibliotecă cu masă de dining are o pardoseală din rășină epoxidica și tavan alb pe când zona de conversație are pardoseala de lemn și tavan de beton.

Deși tavanul este din beton aparent, atmosfera este caldă, liniștitoare și primitoare datorită luminii generoase și a placării peretelui cu placaj de lemn de mesteacăn. Remarcăm aici și felul neconvențional de construcție al “bibliotecii” de tip pegboard. O s-o regăsim și în dormitorul principal și are avantajul de a fi ușor și rapid de modificat în funcție de preferințe.

Foarte fin la atingere, deschis la culoare și ușor de prelucrat acest placaj a fost folosit pentru toate piesele de mobilier din casă.

Bucătăria

Despărțită de un hol se află bucătăria generoasă care se poate închide printr-o ușă glisantă. Aici au acomodat o zonă de luat masa pentru întreaga familie și o zonă de blat pentru o masă rapidă cu vedere spre oraș.

Atunci când este închisă ușa, se permite accesul doar pisicii prin golul realizat în partea de jos a ușii. De altfel pisica Sacha are culcușul în bucătărie, încastrat în dulap, după cum se vede în poza de mai jos.

Datorită dispunerii pe lungime, bucătăria are și o zonă de preparare un pic retrasă față de cea de luat masă. La fel ca și în living, a fost folosit placajul de mesteacăn pentru realizarea mobilierului pe comandă. Scaunele joase, cele de bar și masa respectă materialitatea conceptului și se integrează perfect fară a face notă discordantă.

Zona de noapte

Accesul se face printr-o scară elicoidală, integral realizată din lemn, elegantă, minimală și child friendly

La alt nivel, protejată de zona de zi cu al sau forfot se află zona de noapte cu 3 dormitoare, un birou și o baie.

Pe partea opusă bibliotecii se află ascunsă zona de dressing și se poate observa mai bine în plan. Avantajul este că atunci când stai în pat tot ce vezi este priveliștea de dincolo de ferestre, fară să te “apese” existența mobilierului în apropiere.

La fel ca în zona de zi, și în dormitor s-au folosit aceleași materiale, aceeași dispunere a bibliotecii/etajerelor în format de pegboard.

Dacă îți plac amenajările cu mult lemn, sigur o să te inspire și acest exemplu al unui apartament călduros și intim, în același stil minimalist.


Concluzie

  • Dacă ești fan al minimalismului, această amenajare îți poate maximiza dorință de a te întoarce în fiecare zi, acasă. Stilul minimalist nu înseamnă că nu putem avea tot ce ne dorim, inclusiv o atmosferă caldă și primitoare.

Surse: https://sabo-project.com/