Stilul minimalist

Oricare dintre stilurile de design interior sunt repere din istoria noastră și au evoluat odată cu noi. Stilul minimalist este esențializarea pură a nevoilor omului modern. Aparut la începutul anilor ’90 a curatoriat interioarele de tot ce era considerat excesiv, iar împreună cu dezvoltarea tehnologiei, acest stil avea sa se încadreze perfect într-o casă a omului modern care caută liniștea atunci când ajunge acasă.
Datorită abordării sale foarte practice, a spațiilor generoase pe care le creează și a calmului prezent în fiecare încăpere acest stil nu va iesi prea curând din trenduri.


Spațiu și forme

Generator de spațiu, în acest stil te vei regăsi dacă este o persoană independentă, nematerialistă, care își dorește maximul de confort și minimul de aglomerare. Liniile clare, simple, multă lumină (de preferat naturală), camere cu înalțime bine peste media de 2.5m ajută orice încăpere să pară mai generoasă.


Culori

Asemenea stilurilor contemporane si moderne, cel minimalist este condițitionat și de o simplitate a culorilor. Albul și negrul primeaza, dar își pot găsi loc (foarte atent și bine plasate) culori îndrăznețe care să spargă paleta monocromatică, însă cu o foarte atentă amplasare și gestionare a proporției.


Texturi

Pentru că vorbim de un stil care celebrează momentele de liniște, spațialitatea și funcțiunea, texturile sunt și ele unele bine plasate în comunicare directă. De exemplu, poți alege să complementezi spațiul de altfel destul de steril, prin aportul de texturi delicate, textile cu diverse împletituri, pattern-uri dar care au elemente comune. Acestea din urmă vor păstra dialogul în aceeași direcție fără sa aglomereze vizual amenajarea.


Mobilier

Pentru acest stil în care elementele constructive (pereți, tavane, pardoseli) sunt destul de terne și neutre ca abordare, atenția se va îndrepta inevitabil către piesele de mobilier. Care piese nu trebuie să fie multe și împrăștiate în tot spațiul ci alese cu mare grijă, atemporale ca stil, de foarte bună calitate și nu în ultimul rând să servească unui scop sau chiar multifuncționale.


Decoratiuni & accente

Cum spuneam si mai sus la culoare, accentul într-o amenajare minimalită care poate trece ușor neobservată unui ochi atras de detalii, vine prin artă. Fie că vorbim despre un tablou (foarte minimal și el) în care domină o culoare vie și puternică, fie o sculptură de dimensiuni generoase. Nu sunt de exclus nici de data aceasta, plantele. “The bigger, the better”.