Într-o casă de povești din Belgia aveau casă 5 români

Într-o casă din centrul unui orașel foarte verde și pitoresc, la 30 minute de Bruxelles își găsesc locul 2 adulți, 3 copii și 2 găini.

Când au părăsit Romania, Iulia, soțul ei și cei 3 copii locuiau în Corbeanca, la curte și își doreau ca în Belgia să aibă parte de același stil de viață ca în țara natală. Deși au locuit pentru o perioadă de timp în Antwerp, într-un apartament, au reușit să găsească casa visurilor lor și să înceapă un lung dar satisfăcator proces de renovare.

Ce a presupus asta și ce au descoperit pe parcurs vei citi în rândurile ce urmează.


Cum arăta și cum au transformat-o

  • ”Construită în 1972, de un Profesor Universitar din Antwerp, pentru el și familia lui. Au vândut-o în 1998 unui cuplu care tocmai ieșea la pensie și care au vrut să se retragă într-o casă cu gradină mare și verdeață. Noi suntem a treia familie de proprietari”, ne povestește Iulia.
  • Spațiul util este de 280mp și nu includ garaj, pod și pivniță. Grădina are 2100mp și are foarte mulți arbori înalți și vegetație matură care crează intimitate, în special în contextul în care aceștia au și vecini în împrejurimi.

“Foștii proprietari au luat tot mobilierul cu ei când au vândut, așadar casa era goală. Dar am vrut să păstrăm arhitectura și multe elemente din stilul original al casei, mai ales că nu a mai fost niciodată renovată. A mai fost zugrăvită, adăugat tapet, etc, dar nu a mai fost renovată, așa că am fost norocoși că multe elemete erau vechi și originale. ” ne mai spune Iulia.

Despre renovarea casei la exterior

Pentru că și-au dorit să păstreze arhitectura casei și atmosfera originară a întregului spațiu, renovarea a constat mai mult într-o reîmprospătare a finisajelor și o mică adaptare la noul stil de viață al noilor locuitori.

“Am vrut să păstram totul la fel la exterior, doar am reparat și curățat profesionist acoperișul, am curățat pereții de iederă și alte plante invadatoare, am reparat, curățat și vopsit jgheaburile, am adăugat hidroizolație nouă pentru jgheaburile de colectare ape pluvială, am refăcut aticul înfundat prin desfacerea lambriului existent, montarea de lambriu nou, vopsit alb, am vopsit toți pereții exteriori în alb.”

“Am păstrat ferestrele și obloanele originale din lemn. Erau într-o stare de degradare dar le-am putut recondiționa. “

“Șemineul cu lemne funcționa foarte bine și am vrut să-l păstrăm. Doar l-am curățat cu un coșar profesionist, apoi l-am vopsit cu o vopsea neagră și ignifugă ca să-i aducem un aer mai modern. Iar postamentul din Belgian blue stone, l-am păstrat intact.” ne povestește Iulia.

Pasiunea Iuliei pentru vintage

Iulia ne povestește că pentru a da personaliate casei a fost nevoie doar să apeleze la pasiunea ei pentru vintage care a început în urmă cu mult timp.

“Eu am descoperit pasiunea pentru vintage acum 15 ani, de când mama mea s-a mutat în Sicilia, și am început să merg la târguri de vechituri și să tot colecționez diverse obiecte. Apoi, în orice călătorie mergeam, fie vacanță sau business trip cu serviciul, mereu încercam să-mi fac timp să merg la târguri de tip flea-market. De exemplu, lustra din hol este de la un târg de vechituri din Sicilia. Mai am și o oglindă din bronz tot din Italia.”

  • ”Cuierul din hol este de fapt un suport vechi din lemn, pentru farfurii și agățat oale. Eu l-am adaptat pt hol, pe post de cuier. Banca din hol este dintr-o biserică, dar care a ajuns într-un magazin de vechituri și am fost norocoasă să o găsesc. Și cuierul și banca sunt din Belgia, de la un Kringwinkel în apropiere de Bruxelles.
  • Masa de tip monastery table și scaunele din bucătărie sunt cumpărate de pe Marketplace (Facebook). Le-am găsit din întâmplare și cei de la care le-am luat, mi-au spus că le-au cumpărat dintr-un magazin vintage.
  •  Masa din living este din Italia, (nu de la un magazin vintage) de la Coin.it

Scurt chestionar pentru Iulia

Ce sfaturi le-ai da celor care vor să se apuce de un proiect de renovare sau de amenajare?

  • Să calculeze bine dacă proprietatea merită investiția și să fie pragmatici. Să vizioneze cât mai multe proprietăți înainte de cumpărare și să compare pro & cons pe hârtie. Noi am folosit un Excel.
  • Dacă se poate, recomand să locuiască în casa nerenovata câteva luni, chiar și un an. Trăind în spațiu poți identifica mult mai bine ce-ai vrea să modifici și cum poți optimiza.
  • Să păstreze o sumă din buget (buffer), pentru că pe parcursul renovării unei case vechi, pot apărea multe neprevăzute care să necesite cheltuieli extra. De exemplu, noi am descoperit că nu era șapă în holuri, bucătărie și băi. Că să turnam șapa a costat suplimentar și a și întârziat lucrarea.
  • Să fie curajosi, calmi și optimiști. La orice problemă există și o soluție.
  • DIY – noi nu credeam că vom putea să vopsim 14 uși, sau să montam 35 de corpuri de iluminat, dar ușor ușor am învățat și am făcut noi.

Care este locul din casă în care te simți cel mai bine ? 

În living / dining, unde petrec mai toată ziua când lucrez de acasă, dar și bucătăria este foarte cozy.

Care a fost cea mai mare provocare din timpul renovării?

Am renovat în 2020, fix în perioada când a apărut pandemia și primul lockdown. Faptul că a trebuit să eliberăm apartamentul în care stăteam cu chirie în Antwerp și nu știam unde o să locuim cu trei copii a fost foarte greu. Trebuia să începem renovarea în Februarie, dar s-a amânat totul și am început în Iunie 2020. Din fericire am găsit un loc prin Airbnb pentru câteva luni și în August ne-am putut muta în casă.

Ce apreciezi cel mai mult la noul vostru cămin?

Lumina și spațiul casei, dar și grădina. Este o casă luminoasă, și este prima noastră casă unde fiecare are dormitorul lui și spatiile sunt generoase. De asemenea apreciez foarte mult că avem o gradină și putem oricând să ieșim în curte și să petrecem mult mai mult timp afară, în aer liber. Avem și două găini. Dar cel mai important, joaca, experiențele și amintirile pe care le au copiii noștri într-o gradină de genul acesta sunt unice.

Ce înseamnă pentru tine acasă?

Acasă este locul unde sunt împreună cu soțul și copiii mei. Contează mult siguranță unui cămin, să avem patru pereți și un acoperiș deasupra capului, dar cuibul suntem chiar noi, familia.


Concluzie

  • Aceasta a fost pe scurt povestea Iuliei și a familiei ei minunate, dacă vă place și v-a inspirat o puteți urmări și pe Instagram unde împărtășește cu noi, întâmplări și cadre din viață lor.
  • Mai jos vei găsi și sursele de unde aceștia au achiziționat finisajele și mobilierul și echipele cu care au lucrat (unii chiar români) la renovarea și mobilarea casei.

Echipele, magazinele si producatorii la care Iulia si sotul ei au apelat:

  • Faianta si gresie : Impermo / Impermo.be / Instagram : @_impermo
  • Gresie bucatarie / hol : Brukom Tegel / brukomtegel.be / Instagram: @brukomtegel
  • Sanitare : X2O / x2o.be / Instagram: @x2o_badkamers
  • Parchet : Hubo.be
  • Biblioteca living: Romwest din Alba Iulia / Romwesteuro.ro / Instagram : @romwesteuro.ro
  • Mobilierul de bucatarie : Dovy Keukens / dovykeukens.be / Instagram: @dovy_be
  •  Magazine (Thrift-shops): Kringwinkel, Kringloopwinkel, Troc.
  • Flea-market in Bruxelles (facebook: Les Amis du Vieux Marche)
  • Vopsitor obloane si usi:  Pienture / info@pienture.be / instagram : @pienturedoorpien