Cum să-ți organizezi funcțional bucătăria -Partea 3

Am discutat în articolele anterioare despre soluția amplasării tuturor elementelor necesare unei bucătării, despre echipamente iar acum a venit rândul părții distractive: finisajele și sistemele care ne vor face viața mai ușoară.

După ce am stabilit forma, poziționarea echipamentelor, design-ul bucătăriei și al casei, vom trece la conformarea fiecărui corp din ansamblul acesteia. Care este cea mai bună metodă pentru tine în alegerea și realizarea bucătăriei dorite?

Din ce material este

realizată această

bucătărie?

Află răspunsul mai jos.


1. Care sunt metodele prin care poți să-ți configurezi designul bucătăriei?

Ai mai multe opțiuni dacă vei dori sa faci asta:

a. Singur/ă: prin vizite la marii retaileri care au bucătării standard, cu bugete de pornire și pe care le poți customiza într-o anumită măsură.

b. Prin exersarea skillurilor tale de designer cu ajutorul softului celor de la Ikea, numit Kitchen Planner, care este online si gratuit. Acesta este interactiv, ușor de folosit, îți generează informațiile în timp real, iar la sfârșit vei obține și oferta pe mobilierul customizat de tine, rămânând ca apoi să o comanzi și să o montezi singur/ă sau să plătești pentru acest serviciu.

c. Solicitând serviciile unui designer. Acesta/aceasta îți poate recomanda nu numai ce ți se potrivește, ultimele tendințe, materiale, dar va reveni către tine cu mai multe oferte de la producători cu experiență.

d. Contractarea unei firme de mobilier (specializate pe mobilier de bucătării, de preferat) ce te poate asista si consilia în alegerile tale și îți poate livra, la final produsul dorit.

Finisajele și sistemele de deschidere sunt alese tot atunci și în unele cazuri acestea provin de la firmele cu care fiecare lucrează sau sunt standard (retail). Dacă vei dori o părere obiectivă și personalizată pe necesitățile tale, cel mai sigur este să alegi să lucrezi cu un designer. Acesta nu va încerca sa-ți vândă un anumit produs și îți va prezenta cea mai largă gamă de soluții pentru tine și bugetul tău.


2. Opțiuni în materie de materiale și finisaje

a. PAL-ul este cel mai des utilizat, atât în realizarea carcasei dar si a fronturilor. Iar dacă bugetul este limitat este alegerea ideală. Tot din PAL se realizează și blatul, peste care se aplică o melamină rezistentă la umezeală și temperaturi mai ridicate.

b. MDF înfoliat sau vopsit este mai rezistent la temperaturi, umiditate și se depășește calitațile PAL-ului, iar prețul este deasemenea mai mare decât cel din urmă. În plus poți obține mult mai multe modele (frezate sau decupate la CNC) și culori (dacă le vopsim)

Colecția PerfectSense de la Egger imită foarte bine aspectul și textura MDF-ului vopsit la un preț ceva mai mic față de acesta din urma și cu o durată de execuție a mobilier mult mai scurtă, tocmai pentru ca se elimină procesul de vopsire.

c. Lemnul masiv este cel mai durabil, natural si îi poți schimba, în timp, aspectul, prin vopsire. Totodată are marele avantaj de a fi cea mai naturală variantă, în comparație cu cele 2 enumerate mai sus care au în componența sa substanțe toxice.

d. HPL Compact ((High Pressure Laminate) constă din mai multe straturi de celuloză rezinate și hârtii decorative din rășină melaminică care sunt presate și compactate la cald. Consistența sa specială și procesul de producție conferă HPL caracteristici remarcabile printre care enumerăm: rezistența la impact, zgârieturi,  termice, la produse chimice.

Este cel mai des folosit pentru realizarea blatului de lucru și dacă nu sunteți convinși de rezistența lor, atunci arunca-ți un ochi asupra meselor din spațiile Horeca (in special restaurantele tip fas-food) care au blatul realizat din HPL, tocmai datorită durabilității sale.

e. Placaj multistrat /placaj brut/multistratificat oricum i-ai spune este un semifabricat din lemn în formă de placă, realizat prin încleierea sub presiune a unui număr de foi de furnir suprapuse, folosit la fabricarea mobilelor, a ambalajelor, a jucăriilor, etc.

Are avantajul de a avea aspectul de lemn natural, poate fi decupat, frezat, este foarte rezistent, insă trebuie să țineți cont să-i aplicați un lac protector atunci când îl folosiți în bucătărie.


3. Feronerie

Despre sistemele de feronerie adecvate corpurilor de bucătărie sunt multe de spus, văzut și testat, dar la fel ca restul se rezumă la felul în care vrem să întrebuințăm bucătăria si bugetul alocat.
Se începe cu felul în care vrem să depozităm vesela, felul în care vrem să deschidem ușile și sertarele (prin sistemul push to open, cu mânere sau poate cu ajutorul senzorilor).

Cei de la Hafele îți arată cât de departe poți optimiza spațiul cu ajutorul unei feronerii super optimizate în care fiecare ușa, la orice atingere îți deschide noi posibilități.

Apoi balamale, glisiere, sisteme de ridicare a usilor, coșuri Jolly, coloane de depozitare, scurgător de vase, accesorii, lumini ascunse, plinte si organizatoare.

Acestea sunt o parte din elementele esențiale pentru orice bucătărie, apoi mai sunt acele elemente care aduc un plus de magie în bucătărie.

4. Sisteme speciale de utilizare a mobilierului

a. Blat de masă ascuns, care poate folosit doar atunci când vrei să iei masa în doi dar spațiul nu-ți permite o amplasarea unei mese generoase. Cei de la Cressent au soluția:

b. Dacă nu ești genul care să-și petreacă timpul liber, gătind și prin urmare nu vrei o bucătărie per se, ci doar o zonă de preparare, există sistemul Poketsystems de la Blum de ascundere a acesteia în spatele unor fronturi aparent normale.

c. Când vrei să folosești la maxim spațiul din bucătărie și alegi ca înălțimea corpurilor suspendate să fie până la tavan, cu siguranță vei avea nevoie de o scară pentru a ajunge la vasele depozitate acolo. Există o soluție minimală și pentru acest inconvenient, un sertar pe care te poți urca și pe care îl poți utiliza ca spațiu de depozitare în restul timpului. Este vorba despre Space Step de la Blum.


Concluzie


Surse: https://www.pinterest.ca/, https://www.grundig.com/, https://www.hafele.ro/ro/, https://www.egger.com/shop/ro_RO/ , https://www.blum.com/ro/ro/