Tradiție și modernitate într-o vilă din Berlin

Amenajarea unui interior dintr-o clădire cu istorie nu este un lucru simplu de realizat, de aceea merită deosebită atenție atât pentru păstrarea unui respect pentru timpurile demult trecute dar și pentru integrarea stilului de viață actual al locuitorilor săi.

Dialogul dintre tradiție și modernitate este o provocare de design fascinantă și complexă atât pentru arhitect cât și pentru beneficiar. Această vilă din Berlin este un exemplu magnific al modului în care este posibil să acordăm personalitate contemporană arhitecturii antice cu respect, delicatețe și chiar o doză de curaj, păstrând în același timp atracția pentru trecut.

Spațiu si detalii clasice

Încă din pragul ușii te întâmpină un spațiu grandios prin proporții, tavane înalte, camere luminoase, cu largi suprafețe vitrate iar apoi detaliile care duc înapoi în timp: stucaturile, tâmplăria in linii clasice a ușilor și a ferestrelor.

Intrarea este iluminată de lampa de sticlă colorată Bocci, careia i se alatură micul fotoliu Cherner proiectat în 1958 de arhitectul american Norman Cherner și covorul lung, în stil vintage. În dreapta, se află zona de luat masa care se deschide spre grădina interioară a vilei.


Accentele moderne

Pe de altă parte, abordarea cromatică și joaca cu mobilierul modern oferă viață și o personalitate chiar eclectică spațiului. Arhitectul nu s-a ferit să folosească culori vii, foarte diferite, pe alocuri complemntare, dar bine echilibrate.

În funcție de scopul încăperii, s-au distribuit culorile care definesc intr-un mod unic personalitatea fiecarui spațiu. De exemplu zona de stat și conversație este înseninată de aceasta nuanță solară de galben, iar colțul de luat masa este într-o nuanță mai palidă de verde (forest green), pentru a oferi un moment de tihnă.


Adu exteriorul în interior

In living abordarea este una neutra cromatic, cu mobilier si decoratiuni in culori primare care actioneaza ca puncte focale in incapere, redirectionand atentia asupra lor .

Șemineul suspendat este un detaliu modern iar împreună cu parchetul din lemn masiv, model Chantilly, încălzesc spațiul făcându-l prietenos, cu o notă ușoară de clasic. Totodată poziționarea șemineului între cele 2 canapele separă fizic spațiul, creând mai multe zone în cadrul aceeiași camere de altfel foarte generoasă că suprafață.

Când nu dorești un perete care să separe două încăperi, poți apela la un “truc” cromatic. În cazul de față, bucătăria open a fost marcată, nu prin pereți ci prin cromatică. Astfel insula este într-o nuanță puternică de roșu și devine o piesă statement în spațiul deschis cu livingul.


Zonă de noapte

Dormitorul primește un aer calm și cool atât prin nuanță de albastru royal, mobilierul minimal și alb dar și printr-o subtilă compartimentare în care se creează trei zone: de conversație, o bibliotecă și zona de intrare.


Baie si zone de trecere

Probabil ce ne cucerește în această baie este spațiul generos, cu ferestre care se deschid spre o mică terasă plină de vegetație și cada freestanding care îmbie la ore se stat și contemplat.

Neutră că abordare, cu același parchet că și în restul casei, baia își face subtil loc în amenajare, singurele piese care primesc culoare, un verde pastelat sunt taburetul sculptural și corpul de lavoar care este de fapt o masă de sticlă.

Designerul de interior Christina Stöppel de la magazinul Dopo_domani din Berlin a reușit cu siguranță să echilibreze un joc vioi de culori vii, complementare și alte ori pastelate și neutre.

Atenția ei pentru potrivirea cromatică se poate observa și în cazul bibliotecii unde diferitele nuanțe ale cotoarelor cărților din raft par să sară și pe covorul de pe jos.


Concluzie

  • O amenajare eclectică și într-o vilă istorică nu este ușor de realizat, dar cu ajutorul unui designer iscusit care să știe unde să puncteze cu elemente moderne pe un fundal clasic, rezultatul poate fi similar cu cel prezentat în acest articol.
  • Citește mai multe despre stilul eclectic în articolul nostru dedicat evidențierii elementelor principale care îl definesc.

Surse: https://magazine.designbest.com/en/, http://www.dopo-domani.de/