Cum să-ți organizezi funcțional bucătăria – Partea 1

Fie că îți place să gătești sau nu, bucătăria este acea încăpere din casa oricăruia ce necesită o atenție specială și de multe ori poate ajunge să fie și cea mai costisitoare cameră de amenajat.

Ce o face să fie atât de complexă și importantă te poți intreba?

Pe de-o parte este nevoie să luăm în calcul spațiul și posibilitățile lui, felul în care noi vom folosi bucătăria (gătit sau doar luat masa) apoi alegerea echipamentelor (în funcție de nevoie si preferințe), sistemele din spatele ușilor (care pot fi foarte profesionale în ziua de astazi) si nu în ultimul rând aspectul (există variante infinite din care să alegi chiar și în cataloagele stardard ale unor retaileri).

Pentru că este, cum spuneam mai sus, un subiect complex vom împarți informatiile pe categorii de importanță, iar in acest articol vom afla mai multe despre cum să ne amenajăm o bucătărie ergonomică in funcție de spațiul disponibil.

Happiness

is

homemade


Spațiu și ergonomie

Există un adevarat studiu privind știința din spatele designului bucătăriei. Probabil ai auzit deja de așa-numitul „triunghi de lucru”, care este de fapt distanța dintre frigider, chiuvetă și plită de gătit. Cele 3 elemente de care ai nevoie pentru a scoate ceva, a-l spala și a-l pune în tigaie.

Logica este simplă, nu vrei să mergi înainte și înapoi doar pentru a finaliza o sarcină simplă, nu? Pierzi timp si energie când ai putea să operezi mai eficient plita si zona de gătit de pe blat.

Ca să te ajutăm să-ți imaginezi mai bine acest traseu îți aratăm mai jos cateva scheme dintre cele mai des întâlnite.


Principiile de bază triunghiului de lucru al bucătăriei:

Lungimea fiecărui triunghi este între 1.2 și 2.7m.
Lungimea combinată a celor trei picioare trebuie să fie cuprinsă între 4m și 7,9m.
Nu trebuie să existe niciun fel de aparate sau dulapuri care să intersecteze niciunul dintre picioarele triunghiului.
Nu trebuie să existe niciun trafic major prin triunghi pentru a evita accidentele (în special când cineva are o tavă fierbinte în mână).


De luat in calcul:

Ușile de intrare în bucătărie trebuie să aibă o lățime de cel puțin 812 mm.
O ușă de intrare nu ar trebui să interfereze cu funcționarea în siguranță a niciunui aparat, iar ușile aparatului nu ar trebui să intervină între ele.
Lungimea culoarelor de lucru trebuie să fie de cel puțin 1060 mm pentru bucătăriile de tip „in line” și de 1220 mm pentru celelalte bucătării.
Într-o zonă de ședere în care nu există trafic în spatele scaunului, ar trebui să se permită o trecere liberă de 915mm de la masă.
Locurile trebuie să aibă o lățime de minimum 610 mm pentru fiecare persoană.

Dacă există o singură chiuvetă, aceasta trebuie să fie amplasată lângă sau vizavi de plită/aragaz și  frigider.

O chiuvetă trebuie să fie flancată de o suprafață de lucru de minimum 610 mm, și cu 460 mm pe ambele părți pentru a putea debarasa ce se curăță în aceasta.

O suprafață de lucru de cel puțin 760 mm lățime și 600 mm adâncime ar trebui să se afle lângă chiuvetă pentru operațiunile de tăiere preparare a mancării ce urmează apoi a fi pusă pe plită.

O mașină de spălat vase trebuie plasată la 900 mm de la chiuvetă, deși vor exista situații care fac acest lucru imposibil, iar în acel caz, recomandăm cel puțin 600mm.

Trebuie să existe un spațiu de blat de cel puțin 380 mm lângă partea mânerului de la frigider sau unul nu mai mult de 1200 mm vizavi de frigider.

Trebuie să existe un minim de 600 mm între suprafața de gătit și corpurile suspendate.

Asigurați un sistem de ventilație (hotă) deasupra tuturor aparatelor de gătit (plită cu gaz, electrică, grill, etc).

Cuptoarele cu microunde trebuie plasate în funcție de cerințele utilizatorului, ideal fiind 75 mm sub înălțimea umărului ca să evitați accidentările.

Asigurați o suprafață de blat de cel puțin 380 mm, sub sau lângă cuptorul cu microunde.

Asigurați o suprafață de blat de cel puțin 380 mm lângă cuptor sau una nu mai mult de 1200 mm opusă cuptorului.

Spațiul de aterizare necesar pentru aparatele adiacente poate fi combinat luând lungimea mai mare și adăugând 300mm.

Este necesar un spațiu total de 4000 mm pe adâncimea de 600 mm, cu un spațiu liber de 380 mm pentru a găzdui toate spațiile de depozitare, pregătire, aterizare și lucru.

Și nu în ultimul rând, pe lângă iluminarea generală, fiecare suprafață de lucru ar trebui să fie bine luminată printr-o bandă de LED amplasată sub corpurile suspendate sau spoturi.


Concluzie

  • Pentru mai multe sfaturi despre cum să-ți amenajezi funcțional bucătăria citeste și articolul nostru prin care poți înțelege care sunt aspectele la care să fii atent/ă când achiziționezi electrocasnicele din bucătărie..

Surse: https://www.pinterest.ca/,http://www.cuisineregale.com/,https://adorable-home.com/