Șemineu pe lemne, electric, bioetanol sau pe gaz? Cu focar închis, deschis? Design modern, rustic, contemporan? Multe întrebări legate de șemineu care își vor găsi răspunsul în acest articol.
De aproximativ 440 miloane de ani focul este cel ce ne ține în viață, ne protejează și datorită lui am ajuns unde suntem azi. Îl foloseam în peșteri pentru a ne ține de cald și a face lumina, a găti și ne adunam în jurul lui.
Astăzi lucrurile au evoluat dar legătura pe care am creat-o cu acesta este la fel de profundă. Începem să-l folosim mai degrabă simbolic, devenind un element care ne amintește de origini.
Șemineul încălzește orice tip de amenajare.
Îl invitam în casele noastre, protejat bine în seminee, sobe, godinuri, s.a. Indiferent de stilul nostru de viață, de arhitectura spațiului sau buget am reușit să-l prezervam astfel încât să se încadreze în orice manieră în casele și viețile noastre.
Incursiune în timp
Ce perioadă mai bună a anului în care să vorbim și să ne gândim la un șemineu decât iarna, în preajma sărbătorilor, când cei mai mulți dintre noi ne vom aduna familia încă dată, în jurul focului.
Dacă te gândești la integrarea unuia în casa ta este bine să te decizi dacă vrei să-l folosești ca sursă principală (sau importantă) de căldură sau care să aibă mai degrabă, un rol ambiental. Spunem asta pentru că intervenția și bugetul necesar sunt foarte diferite în aceste 2 cazuri.
În varianta în care alegi șemineul ca sursă principală de încălzire a căminului este nevoie să îl legi la centrala termică, astfel încât vei putea încălzi caloriferele și obține apă caldă menajeră. Pentru aceasta ai nevoie de un șemineu cu o putere calorică mare, care să funcționeze pe gaz.
Dezavantajul, dacă îl putem numi așa, este construcția să elaborată pentru care este bine să iei în calcul de la început și amplasarea exactă astfel încât traseul coșului de fum (sau pentru gaze) să fie vertical și neîntrerupt. Este recomandat să apelați la serviciile unui specialist pentru calculul caloric de care vei avea nevoie în funcție și de izolația casei/camerei și pentru montaj.
Varianta mai ușoară este aceea în care iți dorești un șemineu care să încălzească doar o încăpere. Dar la fel, în funcție de puterea calorică, design și atmosferă îți recomandăm să alegi și focarul.
Focarul
Focarul închis reprezintă un șemineu cu ușă (de sticlă) și iți garantează un randament de 65-90%, în plus este mai puțin periculos daca ai copii sau animale de companie. Construcția acestuia este din fontă și otel și căptușite pe interior cu șamotă.
Focarul deschis este acela care îți permite să creezi o atmosferă romantică, într-un decor rustic, în care poți admira și a avea acces la foc, însă randamentul este de doar 10-15% iar pericolul este ceva mai mare în special în cazul unei probleme a coșului, în care fumul nu este evacuat corespunzător afară, acesta se va propaga în interiorul camerei.
Încă un element care trebuie luat în considerare de la început, până să alegem în funcție de design și finisaje exterioare, este tipul combustibilului. Iar acestea se împart în 4 categorii:
Tipul combustibilului
Începem cu cel mai popular, șemineul pe combustibil solid, mai exact: lemn, cărbuni sau peleți. Dacă vrei să reconstitui o atmosferă rustică autentică atunci lemnul este alegerea potrivită, însă peleții sunt o alegere mai potrivită pentru buzunar.
Șemineul pe gaz, are marele avantaj că nu necesită montarea unui coș de fum, evacuarea realizandu-se printr-un sistem de evacuare concentric (vezi centralele termice), îl putem monta aprope oriunde dorim iar focul este controlat printr-o simplă apăsare de buton. Nu rezultă praf sau cenușă în timpul arderii, deci și întreținerea lui este mai ușoară. Nu emit dioxid de carbon deci este și environmental friendly.
Șemineul electric a devenit într-un timp foarte scurt o opțiune tot mai populară datorită montajului foarte simplu, prețului accesibil, designului versatil și posibilității de controlare digitală a acestuia. No muss no fuss, cum ar spune americanii. Șemineul electric funcționează că o aerotermă, este dotat cu un termostat ce împinge aerul cald în încăpere prin lamelele metalice. Când funcționează doar efectul de flacăra (3d pe un ecran LED) consumul de energie electrică este mai mic decât al unui bec. În schimb dacă îl folosim pentru încălzire, consumul crește destul de mult (1500 W/ h) și trebuie să iei în considerare că acesta nu poate încălzi mai mult de 37 mp când se află într-o treaptă superioară. Citește mai multe despre acest timp de șemineu aici.
Și ultimul, dar cu siguranță nu cel din urmă, bioșemineul. Dacă îți dorești să fii 100% prietos cu natura și îți dorești un șemineu care să emită o flacăra adevărată, însă fără să te complici cu coșuri de fum și montaj complex, ci doar cu rol estetic (nu și termic) atunci șemineul care funcționează cu bioethanol este soluția. În plus poți alege varianta mobilă, pe care să o plasezi în orice cameră dorești.
Bioetanolul este un combustibil lichid, ecologic și nu emană gaze toxice când arde. Este sub formă de lichid sau gel și există chiar și cu diferite arome (cafea, fructe, parfum). Întreținerea unui astfel de șemineu este aproape inexistentă, tot ce trebuie să faci este să aștepți că rezervorul să fie rece apoi să îl alimentezi.
Cum alegem un șemineu care să se potrivească spațiului nostru?
Odată ce ne-am ales timpul de focar, de combustibil și știm pentru ce vom folosi șemineul (încălzire, ambianță sau ambele) alegem designul acestuia și tipul de finisaj. Dacă vom zidi un șemineu atunci acesta devine o piesă importantă în amenajare de aceea trebuie să alegem cu grijă finisajele care să îl pună în valoare designul încăperii pe care o ocupă.
Abordări clasice și rustice:
Începem cu un exemplu pe cât se poate de rustic și anume piatra de râu care are un preț accesibil, rezistență mare și de aceea este probabil și cel mai des întâlnită la noi în țară, în special în casele celor care trăiesc în zone montane.
Al doilea cel mai folosit material în realizarea de sobe și seminee de la noi este, ai ghicit, teracota. Rezistența la temperaturi foarte ridicate l-a menținut în primele poziții când vorbim de încălzirea rapidă a unui spațiu dar și pentru atmosfera cozy pe care o crează. Dacă ești în căutare de un material aparte, poți încerca să-ți construiești o sobă sau șemineu din cahle. În Mediaș există o astfel de fabrică de unde poți achiziționa sobe portabile sau șeminee și plăci de teracotă pictate manual.
Cărămida este și ea una din cele mai folosite materiale de placare a semineelor clasice. Puteți încerca și șamota care este destul de similar cu cărămida, însă mai deschisă că nuanță, rezistentă și avantajosă ca preț.
Piatra decorativă reconstituită care are avantajul de a fi mai ieftină decât cea naturală datorită faptului că este obținută dintr-un amestec de apă, coloranți, ciment, granule de piatră naturală, nisip și o serie de aditivi care sunt apoi turnate în matrițe.
Design prețios:
Marmura, travertinul și limestoneul sunt toate pietre naturale, care pot fi folosite în amenajări clasice, moderne, minimalistice în funcție și de designul general. Materiale des folosite, care pot avea un aspect mat sau lucios și pot fi tăiate în plăci de diferite mărimi.
Abordări moderne:
Ardezia este de asemenea o piatră naturală și o alegerea potrivită pentru spații contemporane și moderne. Nuanțele închise și textura să îl fac irezistibil iar faptul că se poate aplica și sub formă unor plăci flexibile (aka tapet de piatră sau skin) îl face versatil și ușor de montat.
Gresia este o alegere ușoară care îți permite să alegi dintr-o gamă extrem de variată la prețuri accesibile și are un montaj ușor în comparație cu celelalte finisaje.
Șemineele modulare prefabricate sunt complete, la gata, cu tot ce ai nevoie inclus în kit, pe diferite dimensiuni și tipuri de design. Avantajele unui astfel de șemineu sunt: instalare rapidă, pentru că nu este nevoie să apelezi la serviciile unui constructor (deci elimini din start șantierul) montajul fiind foarte simplu, prețul mai redus decât al celui construit de la zero și timpul mai scurt de montaj.
De unde cumpăram?
Indiferent de tipul de șemineu ales recomandăm consultarea specialiștilor care vă pot sugera cea mai buna soluție tehnică și vă pot asigura și montajul semineelor. Un exemplu îl reprezintă firma PEFOC.RO care comercializează dar și asigură montajul semineelor.
Mai mult, aceștia oferă și verificare anuală pentru coșuri de fum, ce presupune activități specializate de întreținere, curățare, mentenanță și intervenție la coșul de fum.
Șeminee Ștefănescu sunt importatorii celor mai mari producători de șeminee din Europa, cum ar fi Focus Creation – Franța, Brunner – Germania și Cheminees Philippe – Franța. La ei poți găsi modele ieșite din comun și întreg pachetul de servicii de care ai nevoie pentru a te bucura liniștit de căldura unui șemineu.
Șeminee Expert importă, comercializează si montează cu echipe proprii șeminee premium, sobe si coșuri de fum profesionale, produse și sisteme certificate și testate la nivel european.
Aceștia calculează necesarul termic pentru locuința fiecărui client, pot să realizeze și proiectul 3D, apoi să construiască si să monteze sisteme de încălzire performante, adecvate spațiului și capacității calorice necesare.
Tot aceștia produc manual elemente decorative personalizate – rustice, clasice, moderne, sculpturale – pentru a completa design-ul proiectat.
Concluzie
- Ca întotdeauna te sfătuim să alegi șemineu potrivit spațiul tău, stilului tău de viață și bugetului pe care îl ai pentru realizarea acestuia dar ținând cont și de cel pentru întreținerea lui. Sunt o multitudine de variante din care să alegi, ”so choose wisely”!
Surse: https://decoratex.biz/, https://teracota.ro/,https://www.pefoc.ro/, https://www.seminee.ro/, https://www.seminee-expert.ro/, https://www.vivre.ro/, https://semineeartdesign.ro/, https://ro.pinterest.com/, https://www.homedit.com/, https://www.seminee-focare-semineu.ro/, https://www.veranda.com/
Lasă un Review