Ești un om cu scaun la cap?

O expresie românească pe cât de folosită pe atât de …serioasă?!

Expresia de mai sus spune despre om că este înțelept, serios, așezat. Însă scaunul despre care vom vorbi în acest articol nu stă la cap și nu ne face mai deștepți ci un pic mai așezați la locul nostru, oriunde ar fi acesta.

Scaunul este încă din cele mai vechi timpuri un simbol al puterii, al judecății, al raționalului păstrat și până în zilele noastre în titulaturi, precum cea de ”chairman”.
Scaunul așa cum ne este nouă familiar, este o piesă de mobilier de care nu ne putem lipsi în niciun moment al zilei, mai puțin întelept, mai mult necesar.
Ușor ușor acesta s-a lepădat de semnificația grandioasă și este astăzi pretutindeni pentru a ne asigura de un moment pauză, de odihnă sau de concentrare.

Un exemplu de scaun egiptean, care poate nu este cel mai ergonomic dar cu siguranță impunea autoritate prin formele sale. Asta și faptul că numai împărații se puteau așeza pe el.

Pe cât de necesar pe atât de versatil, scaunul se găsește peste tot și sub toate formele, culorile și texturile. În parcuri, spitale, școli sau în mijloacele de transport, acesta este acolo să ne sprijine și să ne țină conectați și cencentrați.
Tranformarea sa dintr-o piesă rigidă, împopoțonată și autoritară într-una care servește oricui și oriunde nu a venit peste noapte. Dar hai sa facem o retrospectivă și să vedem cum a ajuns de la a reprezenta poziția unei persoane în fruntea unei țări la a te ține fixat în el când ești la cinema.


Incursiune în timp

Puse laolaltă, scaunele ne arată evoluția noastră ca societate, preferințele și obiceiurile dar și avansul tehnologic de care ne-am bucurat in ultimele decenii, care ne-au ajutat să trecem de la scaunele din lemn de cedru cu încrustrații din abanos la scaune ergonomice sau cele printate 3D.

Înapoi în prezent

Astăzi avem scaune pentru toate nevoile noastre cotidiene. De când ne trezim până ne așezăm seara în pat, interacționăm cu o multitudine de tipologii de scaun care ne așteaptă la tot pasul.

Dimineața poate ne luăm micul dejun stând pe scaunul de la bucătărie, apoi stăm în cel din metrou, apoi pe cel de la birou, apoi la cafeterie. Ajunși din nou acasă poate ne așezăm într-un scaun cu brațe (armchair) pentru a ne odihni citind o carte sau savurând un moment de liniște și hygge.

Sunt momente diferite, în cadre diferite, de aceea este nevoie sa alegem scaunul care să se încadreze perfect în încăperea dată, oricare este aceasta. Astăzi găsim ușor, online, o gamă extinsă de modele care să-ți facă căutarea o plăcere. O să fie greu să le reziști unora, dar sigur îl vei găsi pe ”the one” printre miile de modele de pe Biano.ro, de exemplu.

Cum sunt cele de jos, ”in all shapes and colors”.

Scaunele și designerii

Designerii și arhitecții din toată lumea au ales să-și pună amprenta pe acest tip de mobilier, tocmai pentru că este atât de fundamental, versatil și de răspândit, și pentru că stă la baza oricărei amenajări. Astfel aceștia au proiectat scaune care să reprezinte cel mai bine perioada istorică în care se aflau ajutați, firește și de dezvoltările tehnologice ale acelor timpuri dar respectând cerințele vremurilor și ale societății.

Un exemplu ce a revenit ”la modă”, deși va fi mult timp considerat actual tocmai pentru că încă se pliază pe nevoile societății moderne, este scaunul Eames DSW chair aparținând faimoșilor designeri industriali Charles și Ray Eames.

“Chairs are important historical artefacts; they are important witnesses of their time. They can represent the fashion and ethos of a particular moment in time or stand for an epochal idea. You can recognise and understand an era–its social structures, its materials, techniques and fashions–by its chairs. I would go as far as to say that no other everyday object is so multi-faceted,”

Rolf Fehlbaum, Chairman Emeritus of Vitra.


Astăzi îl regăsim peste tot și chiar în mai multe variante de finisaje și adaptări ale formei originale. Ca se exemplu aceste scaune de la Bonami care respectă structura modelelor create de Charles și Ray Eames, dar au finisaje diferite și detalii diferențiatoare. Simple, cu picioare metalice sau din lemn, înalte sau cu brațe, tapițate sau din plastic le poți folosi în dining room, în birou, în living chiar și pe balcon sau terasă. Creația designerilor americani este aici să rămână pentru mult timp, încă și sub mai multe forme decât au putut ei concepe.

Purtând cu sine, personalități multiple, acestea sunt confortabile când ai nevoie să vezi un film lung la cinematograf, sunt rigide ca să te țină treaz la școală și drept când ai de lucru la birou. Pune-i 2 tălpi de lemn și devine un balansoar care să-ți îndulcească nopțile friguroase la gura șemineului. Fă-l inalt și regăsește-l așteptându-te la bar. Pune-i o pernă generoasă și devine un Papasan pe care să-i iei cu tine in vacanța de vară. Pliază-l și scoate-l la un picnic. Sau stai cuminte și nemișcat în el cât timp stomatologul îți repară măseaua.


Concluzie

  • Mai mult decât orice, scaunul se bucură de mobilitate. Față de o bibliotecă sau un pat, pe care știm unde le regăsim și că au un singur rol, scaunul este acolo ”to the rescue” și nu ne lasă să ”cădem” nici în zilele cele mai grele.

Surse: https://www.archdaily.com/, https://www.architecturaldigest.in/ https://furniturecart.wordpress.com/ https://www.dezeen.com/ https://www.vitra.com/en-cz/ http://povestea-locurilor.ro/ https://www.bonami.ro/ https://www.biano.ro/