Un nou loc de relaxare la tine acasa- balconul

Oricât de mic sau mare este balconul sau terasa ta poți face din acesta/aceasta o nouă destinație pentru relaxare sau spațiu de lucru, de ce nu?

În acest articol îți vom sugera 5 metode prin care poți realiza asta indiferent de ce dimensiune sau formă are balconul tău și cu un buget cât mai redus. Cele mai esențiale elemente pentru amenajarea eficientă, rapidă și rentabilă presupune:

  • Cool, fresh și gata de relaxare…sau lucru?!

1. Intimitatea

Oricum ai vrea să folosești balconul sau terasa vei dori să ai un anumit grad de intimitate.

Câteva dintre soluțiile pentru obținerea confortului mental, cel puțin sunt: să stabilești din ce părți (stanga, dreapta, de sus, din față) se pot ivi priviri ale vecinilor sau trecătorilor și să folosești panouri (metalice, lemn) sau rulouri/garduri (bambus, iută, etc) atat la nivelul parapetului sau si agațate de tavan sau stand alone dacă este cazul. Ai un plus de avantaje dacă folosești elemente naturale cum sunt lemn, bambus, iuta, textil. Vei avea senzația de vacanță, este un design sustenabil, poate acționa și ca barieră fonică (păzindu-te de zgomotele orasului) și te va proteja și de lumina zilelor toride de vară.


2. Iluminatul

Odată creată această intimitate și conturată zona, este necesar să te gândești la iluminat în funcție de ce îți propui să faci și pe ce durată a zilei. Noi te încurajăm să folosești iluminat direct și indirect deopotrivă. Iluminat direct (în funcție de ce ai deja instalat pe plafon, sau pe perete) realizat de cele mai multe ori prin plafoniere sau aplice și contribuie cu o lumină generală și la acesta poți fi oricât de creativ dorești cu iluminatul indirect (o lumină adițională care ajută la realizarea unei atmosfere placute) pe care îl poți crea prin felinare, lumînari cu LED, sfere luminoase de exterior, etc.
Dacă pe timp de zi vei dori să limitezi din lumina naturală, există soluții ușor de implementat și ieftine de umbrire. Pe lângă clasicele umbrele și copertinele textile fixă sau retractabile există varianta mai ușoară ca montaj și ieftină – pânza parasolar care blochează razele UV.


3. Pardoseala

Aceasta este esențială deoarece stabilește tonul amenajării și baza pe care poți mai apoi construi atmosfera. În general balcoanele au un tip de gresie de exterior și cam atât. Asta nu trebuie să te oprească din demersul de a o modifica chiar și în lipsa intervenției unui constructor. Variantele cele mai la îndemână pe care le poți realiza ușor chiar tu sunt: adăugarea unui deck din lemn natural sau plastic, a unei podele din placi de plastic cu goluri sau dacă vrei o soluție mai rapidă și cozy poți opta pentru nișste covoare de exterior din PVC/polipropilena care sunt rezistente la umiditate și lumina soarelui (ceea ce le face mai fiabile în timp față de cele de iută). În plus, oricare dintre aceste soluții sunt mai avantajoase la absorbția fonică față de gresia existentă.


4. Mobilierul și decorațiunile

Înainte de a merge la shopping de scaune și canapele de exterior, măsoară-ți spațiul și gândește-le la felul în care îl vei folosi. Dacă vei face din balcon, biroul tău de vară atunci vei avea nevoie de un scaun egornomic, nu de relaxare, de o masă mai funcțională în detrimentul uneia de cafea și posibil ceva mai multă umbră pentru zona mesei de lucru.

Mobilierul pentru relaxare este mai fun și poate fi compus dintr-o banchetă cu pernuțe, din scaune de ratan, sau simple din metal si PVC, mobilier din beton ca piese mai sculpturale sau canapele (colțare, dacă ai suficient spațiu) confortabile, etc.


5. Plantele

Relaxarea e la ea acasă atunci când ai o mică gradină la care să privești din intimitatea propriului balcon iar variantele de expunere și integrare a lor în amenajare sunt multiple. Poți începe modest, cu jardiniere free standing care servesc și ca decorațiuni, poți să le agăți de parapet, dacă este de beton, poți sa așezi pe măsușe sau pe jos sau să realizezi un green wall pe un perete liber. Joacă-te și maximizează din opțiunile menționate mai sus și te vei reîncărca cu energie.

Concluzie

  • Partea buna când te gândești să-ți reamenajezi balconul este că îl vei vedea pe acesta mai mult decât un spatiu de depozitare opțional. El poate deveni biroul sezonier (sau permanent), loc de băut cafea, citit o carte sau de stat la un pahar de vin la sfarst de zi.

Surse: https://www.pinterest.ca/,https://magazine.designbest.com/