Cum s-a vazut SCHIMBAREA la Romanian Design Week

2020 este încă un an plin de evenimente neașteptate și de schimbări. Este un an care ne-a solicitat mental, fizic și social. Tocmai de aceea aveam nevoie de un eveniment creativ, unul care să sărbătorească și efectele pozitive care ne-au întărit ca oameni, societate și comunitate.

Romanian Design Week este la a cea de-a 8-a ediție și ca în fiecare an este un eveniment mult așteptat în comunitatea oamenilor din domeniul creativ(grafică, fashion, design interior, arhitectură, artă și makeri) pentru că reunește sub o temă comună munca acestora din ultimul an.

Probabil că anul acesta dorința de a trece de porțile Combinatului Fondului Plastic (locația gazdă din acest an) a fost și mai așteptată în contextul pandemiei care ne-a ținut departe unii de ceilalți pentru cea mai mare parte a anului (sau cel puțin a pus sub semnul întrebării participarea multora la astfel de evenimente culturale).

  • Have no fear RDW is here!

Festivalul a abordat anul acesta SCHIMBAREA, actualizându-și discursul și proiectele prezentate în acord cu transformările și contribuțiile aduse de industriile creative în perioada pandemiei.

RDW

Possible Realities

”Expoziția își propune să investigheze adaptarea designerilor români la noile realități, printr-o serie de lucrări de arhitectură, urbanism, design de obiect, design grafic și fashion.”

”Proiectele expuse în cadrul Possible Realities sfidează granița dintre designul conceptual și cel funcțional, renegociază reguli și certitudini, problematizează rolul creativității și importanța spațiului de utilitate publică și propun noi abordări și soluții. ”

Covor și piese vestimentare realizate din haine second hand și deșeuri din plastic.

@b_o_r_b_a_l_a

Meșteșug tradițional

colab. @corizom și Zestrea (cooperativă din Beiuș)

Bancă 100% eco friendly

IOT și lemn masiv de stejar @NordArin

Obiecte realizate prin printare 3D, din materiale naturale (bioplastic sau plastic reciclat) @draganddrop

”fingerprint vases”

Vaze realizate manual de @UAU ceramics

Lămpi din materiale naturale


Expoziția Antifragile

”Antifragile este o expoziție despre reziliență și adaptare.”

Înăuntru – Colaborare între @ 441 design studio și dume de mestecat

Visual Playground, Beans&Dots și Fabrik au creat seria de cărți poștale „Eroii Invizibili” dedicată celor din linia întâi.

Colaborarea dintre 441 Design Studio si Dume de Mestecat a luat naștere atunci cand aceștia au realizat că există multe povești bune de ilustrat ale oamenilor din spatele ușilor și ferestrelor într-o perioadă în care aveam cea mai mare nevoie să simțim că încă facem parte dintr-o comunitate.

Echipa a vrut să surprindă cum se simt oamenii pe interior, așa că au început să strângă povești crowdsourced și să le ilustreze, ca să arăte că nu suntem atât de singuri pe cât credem și că uneori semănăm – atunci când dansăm în case, când începem să ne preocupe plantele, când facem pâine cu maia crescută în bucătărie, când suferim sau când ne bucurăm.

Jurnal de virus (proiectul lui Dan Perjovschi). Mai mulţi artişti din ţări diferite au arătat, prin lucrările lor, cum e viaţa în timpul pandemiei.

Pentru toată lumea, această pandemie a presupus schimbare, adaptare, restructurarea vieții personale și profesionale. Pe lângă makerii care s-au pus pe treabă și au creat apoi au donat măști cadrelor medicale au fost și cei care s-au adaptat noi cereri. Cea a biroului de acasă.

WorkWork from Home @Work Work

WorkWork au creat două tipuri de birou care se poate customiza prin adăugarea de accesorii în funcție de nevoile particulare ale fiecărui utilizator și din care pot rezulta sute de combinații.

MUV sau lampa UV @ ModuLabs

MUV este un sterilizator mobil care omoară bacterii și virusuri prin iradierea germicidă prin ultraviolet.

Suport de incălzit Fika

@noidesign

Contextul actual ne-a învățat că cel mai mult contează să fim împreună, chiar și distanțați. De aceea, după CHANGE vine TOGETHER.

RDW

Pentru mai multe informații despre artiștii și designerii de la RDW 2020 și nu numai, poți ”răsfoi” site-ul oficial Romanian Design Week iar pentru a arunca un ochi peste evenimentele adiacente și alte activității și proiecte cool, click pe pagina de Facebook RDW.

Concluzie

  • Speranțele sunt ca anul viitor să se mute dialogul început de schimbare, spre lucrurile care ne-au adus împreună.
  • După această schimbare majoră care s-a produs în societatea noastră așa cum o știam până acum, ne rămâne doar să ne întoarcem la ce este esențial – la noi înșine.

Sursa: https://romaniandesignweek.ro/