Idei de pereți despărțitori pentru delimitarea zonelor într-un open space

Casele și apartamentele construite în ultimii zeci de ani au îmbrățișat conceptul de spațiu deschis (open space). Această formă de organizare a funcțiunilor ne poate da bătăi de cap când vrem, totuși, o formă de delimitare a zonelor. Soluția o reprezintă pereții despărțitori.

Compartimentările ”open space” ne permite să ne mișcăm mai fluid, mai liber prin casă, trecând rapid prin living, bucătărie sau hol fără să fim blocați de pereți și uși.

Toate sunt minunate până în momentul în care gătim și mirosul se răspândește rapid în living sau când intrăm în casă și odată cu noi intră și frigul sau privirile unui vecin mai curios.

Pentru toate aceste mici ”probleme” am adunat în acest articol mai multe idei despre cum să realizăm această delimitare, ușor, elegant si aproape seemless. Unii pereți despărțitori ne permit o delimitare fizică dar în același timp permit și luminii să treacă, altele sunt mai soft și doar simulează ideea unei separări.

O cameră înăuntrul altei camere!

Delimitarea cu 2 pereții despărțitori de tip glasvand funcționează de minune de fiecare dată!


Tipuri de pereți despărțitori și alte soluții de delimitare a spațiilor în casă:

1. Perdele și draperii

O să începem cu ce este mai soft și mai ușor de implementat în orice situație am avea. Perdele sau draperiile sunt diafane, permisive ca buget și printre cele mai de efect variante. Această despărțire de funcțiuni este perfectă pentru garsoniere sau lofturi și mai ales atunci când sunt maxim 2 persoane care locuiesc în același spațiu.

Motivul este simplu, deși oferă intimitate și în 2 secunde poți face ca o începere să apară/dispară, dar ține cont și de faptul că nu izolează fonic iar asta poate cauza neplăceri.

#shopping


2. Panouri modulare fonoabsorbante

Dacă draperia era soft, panourile fonoabsorbante au un plus pentru ca reduc propagarea zgomotului din încăperile între care sunt agățate. Din fericire, acestea devin din ce în ce mai accesibile și pot fi găsite sub o mulțime de modele.

Cele mai multe dintre ele sunt din fetru, un material natural, maleabil care poate fi si termoformat dar și din plută, care de cele mai multe ori se montează prin lipire de un panou sau perete adițional.

#shopping

Aceste plăci combină o multitudine de funcții – decorativ, funcțional, practic. în afară de aceste proprietăți de bază, plăcile decorative din plută sunt și un foarte bun izolator termic și fonic și izolează orice camera. În același timp acestea pot fi utilizate pe post de panou pentru pinuri prin intermediul cărora puteți comunica cu alți membri din casă.

Corkline

3. Bibliotecă

O formă de delimitare care are avantajul de a stoca și expune cărți sau obiecte decorative, permite luminii să treacă și nu este la fel de plină ca un perete.

Singurul criteriu de care să ții cont este acela că fiind într-un spațiu deschis este indicat să o ancorezi în pardoseală și de tavan pentru a fi în maximă siguranță.


4. Perete despărțitor din șipci de lemn

Peretele despărțitor din șipci de lemn masiv sau PAL/MDF sunt foarte tentante în special când vrei o separare în zona intrării. Permit luminii să treacă, oferă intimitate și poți să incluzi în compoziție și o banchetă, pantofar sau dulap.

Poți integra foarte ușor acest tip de partiție fără să ocupe loc și să pară o inserție naturală cu restul amenajării, cum este cazul și în apartamentul amenajat în stil minimalist unde lemnul predomină.


5. Paravane free-standing și panourile pliante

Această metodă de separare parțială a două spații nu este nouă. Ea provine din China Antică, iar mai apoi au ajuns să se răspândească în restul Asiei de Est, Europa și alte regiuni ale lumii. Astăzi, sunt în trend cele cu design bohemian, din material naturale, ca cele de jos:

#shopping


6. Glasvand și pereți despărțitori din sticlă

Glasvandul este prin definiție un perete despărțitor din sticlă pe o structură metalică. Este o variantă des întâlnită în ultimii ani în amenajările interioare tocmai pentru că este un hibrid. Acesta rezolvă toate problemele de miros, zgomot și intimitate pe care le poți avea într-un open space.

Glasvand cu ușă pivotantă

Aceasta este cea mai potrivită atunci când vrei să rezolvi probleme ca transferul mirosului din bucătărie în toată casa sau când ai nevoie de o liniște în dormitor/birou iar un paravan nu este suficient.

Glasvand de separare

Vezi exemplul apartamentului amenajat în stil retro, unde livingul a fost separat de hol printr-un glasvand care devine ca o ”cortină” elegantă între cele 2 încăperi.

Glasvand pentru hol

Se poate realiza montajul acestui tip de partiție chiar și pentru pardoselile radiante (încălzire în pardoseală). Sticla este recomandat să fie securizată iar structura să fie vopsită electrostatic. Prețurile pe mp pentru glasvand încep de la 200 euro în funcție de modelul ales, dacă este pe toată înălțimea cu sticlă sau o parte sticlă și o parte plină, etc.

Glasvand cu ușă glisantă

Glasvand cu ușă armonică


Concluzie

  • Varianta cea mai bună este cea care se potrivește amenajării și bugetului tău fie că este cea ușoară și boemă ca o delimitare prin draperie, fie ceva mai permanent și fix ca un perete de sticlă.

Surse: https://www.pinterest.ca/, https://www.emag.ro/, https://www.vivre.ro/, https://www.somproduct.ro/, /www.ikea.com/ro/ro/, https://www.vidaxl.ro/e/

,