DIPLOMA în pandemie

Festivalul Diploma organizat deja a 7-a oara de The Institute a reușit și în acest an să expună 90 de lucrări ale tinerilor absolvenți din promoția 2020 a facultăților vocațional-creative din București, Timișoara, Cluj-Napoca și Oradea.

Dacă perioada diplomelor vine cu mult stres, emoții și așteptări mari, anul acesta absolvenții facultăților au fost nevoiți să jongleze și cu o pandemie consumatoare de resurse emoționale.

Și au reușit…380 de lucrări de diplomă au fost înscrise în secțiunile de arhitectură, arte și design din care bordul format din 50 de specialiști dedicați domeniului creativ, a trebuit să le aleagă pe cele mai reprezentative 90.

  • Distanțarea socială a fost posibilă datorită spațiilor de expunere generoase din cadrul  Combinatului Fondului Plastic

Festivalul DIPLOMA reprezintă contextul ideal pentru publicul larg de a descoperi noua generație de artiști și creativi din România înainte ca aceștia să devină celebri.

DIPLOMA

Prin tapiseria Aquamarine reiese idea schimbării continue, care ilustrează că apa nu poate fi mereu liniștită, că totul este ciclic precum valurile, puternice și mereu altfel, atât de puțin monotone. 

Despre Evelyn Nagy

Arte plastice

Lucrarea dezvoltă vizual anumite trăiri subiective legate de identitate, gestul interacțiunii dintre doi oameni și efectele create de acesta. Cât de mult se pierde un om dăruindu-se sau cât de mult își definește trăsăturile prin cronologia relațiilor. O observare a diferitelor situații de metamorfozare a sinelui în diverse dinamici de interacțiune.

Despre Ema Cristescu

Lucrarea abordează o temă liberă, susținută de un demers personal bazat pe observația ageră a elementelor plastice din natură. Andreea manifestă un sentiment deosebit pentru subiectul studiat, menținând o relaționare afectivă prin accentuarea permanentă a stării sale lăuntrice.

Despre Andreea Maria Urda

Observaţia artistei se vrea o simplă sinteză vizuală a noii paradigme a atitudinii umane în public, iar personajele se vor arhetipuri de postură şi atitudine, comportamente de masă recente, ce frapează. Ceea ce este comun, în ultimul timp, este ataşamentul de tehnologie, smartphone, tablete, căşti, mijloace de locomoţie. Acest ataşament este vizibil, mobilul a devenit o prelungire a mâinii, iar folosirea lui schimbă comportamentul social.

Despre Anca Dragu

Proiectul vizează declanșarea memoriei afective pornind de la un desen din copilărie, de unde sunt desprinse personajele animației.

Despre Constantin Adina

Arhitectura

Având drept catalizator cutremurul din martie ’77, proiectul urmărește a construi un memorial, o arhivă exhaustivă a Bucureștilor în care orașul ar putea fi reconstruit complet.

Despre Roberta Frumușelu

IQOS living room

Odată intrați în livingul Iqos ne-am întâlnit cu creaturi fantastice, culori și forme abstracte. Hai să descoperim împreună fantastica lume a creației.

Prin această micro-expoziție IQOS Living Room propune să evidențieze impactul estetic al artei în definirea spațiului personal, dar și importanța integrării acesteia în realitatea de zi cu zi.

Carmen Nicolau trăiește și activează în Timișoara. A participat la expoziții de grup în spații independente cum ar fi Tamtam, Balamuc, Misc. sau Indecis. Temele abordate tratează în general sfera fantasticului şi a imaginarului, iar stilul ei se definește prin abstractizarea formelor.

Recent, prin limbajul său artistic abordează preponderent tema naturii umane şi impactul acesteia asupra planetei.

Despre Lazlo Forray

Arte plastice și decorative

Lucrarea propune un mesaj social cu trimitere spre mișcarea feministă. Fiecare gură reprezintă felul în care sunt văzute femeile în societate, nimic mai mult de un zâmbet frumos, și incapacitatea lor de a se afirma sau de a fi luate în serios.

Despre Maria Popescu

Raluca a ales ca această idee să fie realizată și pusă în evidență cu ajutorul alfabetelor străvechi, alegând ca sursă de inspirație runele, deoarece acestea pot exprima cu exactitate ideea de bază din lucrare. Simbolurile runelor, poziționate vertical, dau senzația de continuitate, precum înșiruirea scrierilor pe un papirus.


Concluzie

  • Dacă ți-am deschis apetitul și curiozitatea pentru mai multă arta realizată de tinerii artiști Diploma a realizat o expoziție virtuală intitulată Viewing Rooms ce reunește șapte capsule cu proiecte imersive de artă, arhitectură și design. 

Sursa: https://institute.ro/, https://viewingrooms.diplomafestival.ro/