Cum îți poți decora locuința cu ajutorul plantelor de interior

Este toamnă, iar sezonul rece ne îndeamnă să protejăm plantele pe care le avem pe balcon și să le aducem mai aproape de noi, în apartament. Fie că e vorba de living, de bucătărie, dormitor sau chiar baie, există multe idei ingenioase de a da un aspect nou și deosebit apartamentului în care locuiești, cu ajutorul plantelor.

Prietena noastră, Laura Crihan, omul frumos din spatele blogului Flori din călimară o să ne împărtășească mai multe secrete despre cum ne putem decora locuința (apartament sau casă) cu ajutorul plantelor de interior. Atât de necesare și benefice pentru psihicul nostru, plantele sunt un aliat împotriva nostalgiei și depresiei ce se instaurează odată cu sezonul rece.

Un colț de liniște și armonie


Iată câteva idei pentru a-ți decora apartamentul cu ajutorul plantelor de interior:

1. Folosește rafturile de perete pentru a așeza ghivecele de flori.

Nu numai că vor conferi un aspect primitor încăperii, dar mai multe ghivece reunite pe aceste rafturi vor reprezenta oaza de oxigen din locuința ta. Pe lângă plante, mai poți pune câteva ilustrații cu motive botanice pentru un impact vizual mai mare. Este o modalitate simplă, dar de efect pentru a pune în evidență aceste plante.

2. Alege vazele sau ghivecele suspendate.


Aceste vaze sau ghivece, de diferite dimensiuni și modele te pot inspira și pot crea un colț cu totul aparte și cu un aspect modern. De preferat sunt plantele curgătoare ce pot fi plantate.

3. Creează un perete vegetal.

Un perete vegetal te reconectează cu natura și va fi practic un spațiu verde în interiorul locuinței tale. Este mai greu de creat, în sensul în care trebuie să ții cont de îngrijirea plantelor și de aceea, e bine să alegi plante pe care le poți întreține ușor. Trebuie să ții cont de asemenea, de lumină, de temperatură, de costul ridicat al sistemului de plantare și totodată de faptul că poate fi dificil să îl integrezi în locuință pentru a avea un aspect cât mai armonios. De aceea, ar fi bine să apelezi la un specialist în acest sens. Totuși, odată ce este instalat, acest perete vegetal devine un perete statement, ca o piesă de artă în sine, una vie.

4. Alege ghivecele geometrice modulare.

De preferință sunt ghivecele din lemn, iar acestea pot reprezenta un decor interesant și complex pentru pereții locuinței.

5. Terariile sunt o alegere foarte bună.


Terariul este format dintr-o plantă sau mai multe plante ornamentale aflate sub sticlă transparentă. Arată foarte drăguț, sunt ușor de îngrijit, lumina pătrunde ușor datorită tipului de sticlă. De obicei, se pun în terarii plante suculente care nu necesită foarte multă apă și rezistă la temperaturi ridicate. Le poți face chiar tu acasă, dar pot fi găsite și în magazine de profil. Terariile sunt deci un mod simpatic de a-ți decora casa și pe deasupra sunt și la modă, drept dovadă oferta largă din magazine.

6. Alege ghivece cât mai colorate.

Ghivecele colorate vor reda un aspect foarte vesel, dinamic, deci nu strică să ai așa ceva în apartament. Dacă le pui și pe un suport de plante, atunci vei avea un loc foarte cosy unde să revii pentru a le îngriji.

7. Integrează plantele de dimensiuni mari cu mobilierul

Plantele de interior, de talie mare, cum ar fi ficusul, pot fi impunătoare și se potrivesc foarte bine în colțurile casei, pe lângă mobilier. Le poți așeza lângă canapea, lângă un colțar sau bibliotecă, iar decorul va da o senzație de unitate.

8. Poți sădi plante aromatice în diverse recipiente.

Poți alege să plantezi tu singur plante pe care să le folosești și în bucătărie, cum ar fi busuioc, oregano, pătrunjel, tarhon, cimbru, mentă, rozmarin. Aceste plante hrănitoare, pe lângă faptul că vor fi utile, vor da un aspect de prospețime bucătăriei tale.

9. Alege plutele de vin.

O idee mai diferită ar fi să pui suculente în plute de vin. Acestea au nevoie de puțin pământ și apă, ceea ce este excelent. Vei avea un colț pe perete care nu va fi foarte încărcat și care va fi foarte estetic.

Ce fel de plante de interior să alegi?

  • Plantele de interior sunt diverse și trebuie să ții cont de propriul gust pentru a avea un decor cât mai autentic. De altfel, există multe specii de plante care se vor mula pe personalitatea și stilul de viață al fiecăruia.
  • Dacă ești mai activ și uiți să le uzi, vei găsi un prieten în plantele suculente sau Sansevieria, dacă camerele tale nu primesc foarte multă lumină sau dacă ție nu îți place atât de mult lumina,  atunci o Aspidistra sau o Dracena ar putea fi o alegere potrivita.
  • Pot fi de diferite mărimi, mai mult sau mai puțin pretențioase în ceea ce privește îngrijirea lor. Însă, iată câteva idei de plante de interior cu efect spectaculos: cactus, orhidee, azalee, ficus, lămâi, filodendron, begonia, strelitia, pothos, bambus, cizma fericirii, curmalul pitic, iedera englezească, arobre dragon, calluna, bonsai, dischidia, etc.

De ce să decorezi locuința cu plante de interior?

  • Sunt sursă de oxigen
  • Conferă un aspect estetic și modern
  • Reduc stările de anxietate atunci când le îngrijești
  • Te simți mai aproape de natură
  • Se potrivesc cu orice stil de decor, fie el rustic, scandinav, tradițional, etc.

Acest articol a fost scris de Laura, de la Flori din călimară.


Concluzie

Ne putem crea un mediu prietenos și călduros și ne putem simți în mijlocul naturii, privind aceste plante de interior.

Verde? Viață, speranță, prospețime, echilibru…


Surse:

Pexels, Unsplash Urban Moss Povestea Casei Casoteca